Alles over de houdbaarheid van koffie

Bij Koops Koffieservice weten we natuurlijk alles over koffie. Deze kennis delen we dan ook graag met u. Van de vragen die ons gesteld worden, gaan de meeste over de houdbaarheid van koffie. 

Daarom hebben we alle informatie op een rijtje gezet. Na het lezen weet u ook alles van (de houdbaarheid van) koffie. 

De precieze houdbaarheid van koffie

Als je koffie op de juiste manier bewaart, blijft het lang goed. Koffie blijft qua smaak het lekkerst als het opgeborgen wordt op een koele, donkere en droge plaats. 

De meningen verschillen echter als het aankomt op de precieze houdbaarheid. Het advies reikt van twee weken tot drie maanden. In het algemeen wordt aangeraden om de koffie maximaal twee weken te bewaren. Voor de echte koffie connaisseur moet dit natuurlijk geen enkel probleem zijn! 

Over de houdbaarheidsdatum 

Maar wat nu als u de koffie toch langer heeft laten liggen? Dan kunt u deze nog steeds drinken. U brengt daarmee uw gezondheid geenszins in gevaar. U zult echter wel merken dat de geur en de smaak van de koffie anders zijn geworden.

De heerlijke geur van koffie 

Bij het advies over de houdbaarheidsdatum van koffie is vooral gekeken naar de geur. Die verandert snel als de verpakking eenmaal is geopend. Bij het openen van de verpakking komt er namelijk zuurstof en lucht bij de koffie. Dit heeft invloed op de kwaliteit. Daarom is koffie in de eerste 24 uur na het openen van de verpakking op z’n lekkerst. 

Dit komt onder andere doordat koffie een natuurproduct is. Die kennen nou eenmaal een bepaalde houdbaarheid. Daarnaast is er een verschil tussen koffiebonen die 'vers gebrand' of 'gemalen' zijn. Bij vers gebrande bonen is het advies om deze maximaal drie weken te bewaren. Bij gemalen bonen moet u eerder denken aan twee weken.

Wat is van invloed op de houdbaarheid van koffie?

Wanneer u de koffie nat heeft laten worden of deze schimmel bevat, dan weet u natuurlijk dat u deze niet meer moet drinken. Maar wat is eigenlijk nog meer van invloed op de houdbaarheid van koffie?

  • De wijze van bewaren is van groot belang voor de houdbaarheid. De verpakking moet goed gesloten zijn, het liefst zelfs geseald.

Heeft u de verpakking al opengemaakt? Dan is het zaak om de koffie in kleine hoeveelheden over te hevelen naar luchtdichte trommels of andersoortige containers.  

  • Bewaar de koffie niet in een ruimte waarin sterke geuren voorkomen.
  • Voeg de nieuwe koffiebonen of koffie niet toe aan oudere koffie.
  • Zorg dat de ruimte koel is en de temperatuur niet teveel wisselt.
  • Zorg dat er niet teveel licht bij de koffie kan komen.

De allerbeste koffie

Nu u alles weet over koffie en de houdbaarheid ervan, bent u vast ook benieuwd naar de beste koffie. Welke koffie is qua smaak superieur aan alle andere koffiesoorten? Wij willen u adviseren: neem eens een kijkje in onze webshop. Daar vindt u de lekkerste en beste koffie. Dan mag u zelf bepalen welke voor u de allerbeste is. 


Naar overzicht
Velden zijn niet correct ingevuld